Turut menjadi tumpuan utama Perodua untuk tahun-tahun mendatang adalah perancangan bagi merancakkan semula perniagaan eksport syarikat itu. Selepas jumlah eksport merudum pada 2020 hingga 2022 akibat pandemik Covid-19 and Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perodua meramalkan angka eksportnya mencecah 3,300 unit pada 2023.

Ini kemudianny akan meningkat lagi menjadi 4,680 unit pada 2024, dan kepada 8,410 unit pada 2025 dengan jumlah terakhir itu mewakili peningkatan sebanyak 640% berbanding angka yang dicapai pada 2022 dengan 73 hanya unit 1.1 Pada 2021, Perodua hanya dapat mengeksport 1,150 and pada 2020, hanya 722. Sebagai perbandingan, dari 2015 hingga 2019, jumlah yang dieksport adalah antara 2,214 units hingga 4,636 units.

Ketika ini, Perodua mempunyai wakil jualan di pasaran seperti berikut: Brunei, Singapore, Mauritius, Fiji, Sri Lanka and Seychelles, dengan penawaran model seperti Aruz, Axia, Bezza dan Myvi. Perodua juga ada di UK, walaupun hanya berurusan dengan servis dan alat ganti, sementara Indonesia menerima Myvi sebagai Daihatsu Sirion.

Dalam taklimat media semalam, Perodua menggariskan beberapa cabaran yang dihadapi ketika ini berkaitan eksport. Ini termasuklah kemasukan pasaran yang terhad kerana hanya mengeluarkan kereta pemanduan sebelah kanan, nilai jenama yang lebih rendah berbanding jenama global yang lain, daya saing kos dan kualiti yang belum mencapai tahap sewajarnya, pematuhan peraturan yang dikenakan di negara lain serta kurangalnas penstratek luar sedia ada。

Untuk mencapai sasarannya, syarikat itu bakal mengadakan aktiviti kecekapan kos bersama barisan vendor untuk mempertingkat kualiti dan tahap daya saing kos. Struktur organisasi eksportnya juga akan diperkukuh, sementara pengedar sedia ada akan dibangunkan untuk merancakkan pertumbuhan. Perodua juga akan meningkatkan kesedaran jenama dan kehadiran, dengan produk akan dibangunkan untuk memenuhi potensi standard negara eksport dan peratuurannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *